Header widget area left
Header widget area right

De Minervaring van Philip Ackermans, bandleider Minerva Music Machine – (Natuurkunde, 2015)

Lieve EL CID’er Foto Pieter de Kanter

Er zijn heel veel redenen om Lid te worden van een studentenvereniging. Nieuwe vrienden ontmoeten, feesten, sporten of je creatief ontwikkelen. Voor mij speelde muziek een belangrijke rol in het maken van de juiste keuze. Al mijn hele leven ben ik bezig met het maken van muziek, wat ik in mijn studententijd wilde doorzetten. Dat is ook waarom ik heel blij ben met mijn keuze voor Minerva als studentenvereniging.

Muziek speelt een grote rol binnen onze vereniging. We hebben een eigen jazzband, ViervoorhalfJazz, die nu ruim vijf jaar bestaat. Om dat te vieren hebben we in de foyer op de tent een 80’s night georganiseerd, met een hele avond muziek uit de jaren 80. Ook spelen we met deze band op feesten, gala’s, borrels maar ook bij diners en huwelijken.
Minerva heeft ook een huisband, de Minerva Music Machine. Dit is inmiddels een vaste aanwezige bij huisfeesten en grote evenementen op de tent, zoals Sine Regno. Met een groep van 10 man spelen we de nieuwste hitjes, maar ook klassiekers die iedereen kan meezingen. Met de Minerva Music Machine doen we ook elk jaar mee aan het Intercorporaal Songfestival, waar alle huisbands van corpora in Nederland aan meedoen. Volgend jaar hopen we te winnen!

Een paar keer per jaar is er een ook een muzikale maandag in de zaal. Dan zal het Leidsch Studenten Tooneel samen met de Minerva Music Machine apparatuur opstellen in de zaal en Leden de kans geven zelf een liedje te zingen of een instrument te spelen. Iedereen mag meedoen en het is erg laagdrempelig. Veel mensen zien het als een van de leukste zaalavonden van het jaar en misschien kom je wel in een van de bands als je heel muzikaal blijkt te zijn!

Binnen Minerva zijn er talloze manieren om je muzikaal te ontwikkelen. Er zijn bands waar je in kan spelen, muzikale avonden, er is een orkest en een bigband, we maken elk jaar een album met zelfgeschreven muziek en er is een musical. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze mogelijkheden, kom dan even bij ons langs in de EL CID en vraag je rondleider om meer informatie. Tot in de EL CID!

 


De Minervaring van f.t. President Pieter de Kanter – (rechten, 2013)

Lieve EL CID’er Foto Pieter de Kanter

Voor het beschrijven van mijn ‘Minervaring’, moet ik mijn gedachtegang weer helemaal terug laten gaan naar 4 jaar geleden, toen ik mij op exact hetzelfde punt bevond als jij nu. Ik vond het allemaal ontzettend spannend. Een nieuwe opleiding, een nieuwe plek, nieuwe mensen, alles zou gaan veranderen. Het is alsof je naar de middelbare school gaat, maar dan nog net wat ingrijpender.

Als ik achteraf had geweten hoe mijn tijd hier in Leiden zou zijn, was ik waarschijnlijk een stuk minder zenuwachtig geweest, het voelde na 1 week al als thuis. Een van de dingen die daar voor een onwijs groot deel aan heeft bijgedragen, is de keuze die ik maakte om lid te worden van de Leidse Studentenvereniging Minerva. Tijdens de El Cid ben ik bij de meeste studentenverenigingen langsgegaan, om een zo compleet mogelijk beeld te vormen van alle overeenkomsten en vooral verschillen die er zijn tussen de verenigingen. Uiteindelijk was er voor mij één vereniging die er bovenuit stak, en dat was Minerva.

Minerva heeft alles, en bij Minerva kan alles. Op een maandagmiddag is er een interessante lezing over donorwetgeving en de chirurgische kant van een donatieprocedure, op een dinsdagavond is er een kookwedstrijd met chef-kok Julius Jaspers als jurylid, op een woensdag is er een bedrijvendiner met gerenommeerde internationale bedrijven, en op een donderdag is er een ‘Minerva Masters of Darts’ met als gastdarters Co Stompé en Benito van de Pas, kortom, voor elk wat wils. Tel daarbij op alle onvergetelijke avonden in de Zaal en de ontelbare vriendschappen die jij gaat sluiten, en dan weet je, Minerva moet het worden.

Zoals je merkt kan jij jezelf op álle vlakken ontplooien en uitdagen. Dan wel op intellectueel vlak, dan wel op sportief vlak, dan wel op sociaal vlak, dát maakt deze vereniging uniek.

Leiden heeft mijn hart gestolen. Deels door de stad zelf, deels door de studie die ik hier volg, en deels door LSV Minerva. De afgelopen 4 jaar zijn de mooiste jaren die ik tot nu toe heb gehad, en ik ben dan ook erg blij dat ik er nog even van kan blijven genieten.
Lieve El Cid’er, geniet volgend jaar met mij mee, laat je hart beroven en maak de beste keuze van je leven.

Zie je in de Zaal!

 


De Minervaring van reünist Inne Borel Rinkes – (geneeskunde, 1976)

Hoe zoet smaakt een beloning als er niks te overwinnen is? Ik ben altijd gefascineerd foto minervaring geweest door het aangaan van uitdagingen, door mensen die zich bewust of onbewust in extreme omstandigheden bevonden en daar sterker uit zijn gekomen. In bescheiden mate voelden mijn eerste stappen in Minerva net zo.

Mijn vader had me (altijd met een geheimzinnig glimlachje op z’n gezicht) verhalen verteld, over zure groentijd, kale kop en oude gebruiken, die mij met afgrijzen hadden vervuld, maar tegelijk mijn nieuwsgierigheid hadden geprikkeld. Hoe zou t zijn als je dat doorstaan had? Wat was dan de beloning? Met kloppend hart en deze, gemengde, gevoelens toog ik in de El Cid-week naar dat grote, lelijke gebouw en besloot al vrij snel na binnenkomst dat Minerva het moest worden. Hoewel de afstand nog groot was proefde ik meteen een eigen speelse sfeer, van traditie doorspekt, maar niet wereldvreemd.

Zeker, niet alles in Minerva was (of is) goed, gezellig of mooi. Maar waar is dat wel zo? De beloning is evenwel magistraal. Nog nooit ben ik binnen 1 vereniging zoveel uiteenlopende mogelijkheden, uitdagingen en kansen tegengekomen; sportief, cultureel, bestuurlijk en bovenal sociaal. Kansen om jezelf en anderen te leren kennen en ervaren. Ik heb er geleerd dat het met de juiste instelling mogelijk is om het maximale uit je leven te halen, zowel persoonlijk als professioneel. En ik heb er de mooiste vriendschappen aan over gehouden.

Nu begrijp ik dat glimlachje van mijn vader, ik doe t ook….

Prof dr Inne H.M. Borel Rinkes is hoogleraar chirurgie in Utrecht

 


 

De Minervaring van reünist Hans Wodrada – (rechten, 1946) Opa Freek

Iedereen, die in Leiden gaat studeren, raad ik aan om Lid te worden van Minerva.
Zelf ben ik Lid geworden in 1946. Toen konden vrouwen nog geen Lid worden, er bestond namelijk nog een aparte vereniging voor vrouwen: de VVSL.
Onze jaarclub telde 25 man. Daarvan zijn er nog drie over: een ex-professor te
Leiden in de microbiologie, een chirurg, ex-roeier en winnaar van de Varsity
en ik. Eerst werkte ik in het bedrijfsleven, later als Officier van Justitie in vier arrondissementen. Wij komen nog steeds jaarlijks bij elkaar voor een lunch.
Toen de meesten waren gestorven hebben we vrouwen van overleden clubgenoten
uitgenodigd. We zijn nu met vijf weduwen er bij. We hebben elkaars lief en leed
gedeeld. Vroeger was aan de lunch een gezamenlijk bezoek aan een expositie of een monument verbonden. Nu we eind 80 of begin 90 jaar oud zijn is er alleen de lunch. En dat blijft een feest elk jaar.

 


 

De Minervaring van Loesje van Leeuwen – Organisator Symposium All American Night

Lieve EL-CID’ers,

Eén week is veel te kort om te weten te komen wat L.S.V. Minerva allemaal te bieden heeft. Gelukkig mag ik jullie op deze manier introduceren met mijn nieuwste en leukste ervaring binnen Minerva. Dit jaar ben ik namelijk samen met de rest van mijn commissie verantwoordelijk voor de organisatie van All American Night 2016! Daar waar andere subcommissies elk jaar hun evenement organiseren, zoals het Sempre Crescendo gala, het Dame Blanche Gala en Sine Regno, vindt All American Night slechts één keer in de vier jaar plaats. Aan ons de eer om dit jaar de dertiende editie van de AAN tot een succes te maken en jullie een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

All American Night wordt gehouden op 7 en 8 november tijdens de Amerikaanse presidentverkiezingen en bestaat uit twee onderdelen: een symposium en een groot intercorporaal feest. All American Night geeft precies de redenen waarom ik voor Minerva heb gekozen. Er is meer dan genoeg gelegenheid om te feesten met alle vrienden die je zult maken in je studententijd (zowel binnen als buiten Leiden), maar er is ook ruimte voor een educatief element. Het symposium biedt de kans je te ontwikkelen en een mening te vormen over actuele vraagstukken. Dit is voor mij het perfecte totaalpakket. Om welke reden je dan ook voor Minerva kiest, het zal garant staan voor een onvergetelijke ervaring!


 

De Minervaring Lucia Aerden – h.t. Praeses Collegii

Lieve El Cid’er,

Bij het schrijven van deze ‘Minervaring’ voel ik weer dezelfde gezonde spanning als die ik drie jaar geleden voelde, in mijn eigen El Cid-week. Vol verwachtingen ging ik op zoek naar de invulling van mijn studententijd: wat ga ik studeren? Waar ga ik wonen? Welke Vereniging wordt mijn thuishaven?

Deze keuzes zijn een stuk ingrijpender geweest dan het kiezen van de bestemming van mijn eindexamenreis! De rillingen lopen weer over mijn rug als ik terugdenk aan het moment dat ik besefte dat mijn leven fundamenteel zou veranderen.

Jij zal de komende zomer wellicht dezelfde vragen tegenkomen en dezelfde spanning voelen. Het vinden van jouw weg in Leiden en het kiezen voor een studentenvereniging blijft een gevoelskwestie: wat past bij jou, wat wordt jouw pad? Na een week lang geweldige feesten, nieuwe mensen en ongelooflijk veel indrukken, koos ik voor de Leidse Studentenvereniging ‘Minerva’. Ik heb de sprong in het diepe genomen en ik schreef me in. Dit is een keuze waar ik nog iedere dag van geniet! Ik had nooit gedacht dat alles hier zo goed bij mij zou passen… Ik kwam van een Vrije School en mijn interesse lag vooral bij zang en toneel; eigenlijk was het voor mij heel voor de hand liggend om naar het conservatorium te gaan. Ik koos een totaal andere richting -ik studeer Rechten en Internationale Betrekkingen- maar ik kon me binnen de Vereniging blijven ontwikkelen op (onder andere) muzikaal gebied. Ik heb hier bijvoorbeeld in meerdere bands gezongen en op de mooiste plekken in Leiden en omstreken kunnen spelen. Ook heb ik in een grote musicalproductie mogen spelen, waarmee we zelfs in het Concertgebouw hebben gestaan! De tijd is enerzijds omgevlogen maar ik heb anderzijds al zóveel geleerd en meegemaakt, dat ik me haast niet meer kan voorstellen dat ik drie jaar geleden op dezelfde plek stond als waar jij nu staat…

Ik werd verliefd op ‘Minerva’ en dat ben ik nog steeds. Het is voor mij de total package, waar ik een ongelooflijke hechte, trouwe en betrokken vriendenkringopgebouwd heb en mezelf in de breedste zin van het woord heb mogen en kunnen ontplooien, waar ik ben geholpen met mijn studie en ambitie heb kunnen tonen en natuurlijk waar ik van alle gezelligheid en gekkigheid heb kunnen genieten tijdens mijn avonden in onze bruisende Zaal!

Je zal ongetwijfeld al talloze keren hebben gehoord dat “je studententijd de mooiste tijd van je leven zal zijn” en dat is absoluut waar! Het is volledig aan jou om op zoek te gaan naar jóuw ultieme combinatie: hechte vriendschappen, bruisende feesten, een interessante studie en excelleren in jouw sportieve, creatieve of muzikale talent. Pak alle mogelijkheden met beide handen aan en buit jouw Lidmaatschap ten volle uit. Durf je hoofd boven het maaiveld uit te steken, wees niet bang om op zoek te gaan naar de beste versie van jezelf. Alles is mogelijk!

Ik zou je graag willen uitnodigen om het te komen ervaren. Om je, net zoals ik drie jaar geleden, te laten betoveren door ‘Minerva’ en haar eeuwenlange tradities. Toon ambitie, spring aan boord, feel the difference! De keuze is nu aan jou!

 


 

De Minervaring van Praeses ContactCommissie 2015-2016

Dit jaar heb ik de eer gekregen om het eerste stukje voor deze blog te schrijven. Ik zal mijzelf eerst even voorstellen. Ik ben Anouk Kat en dit jaar heb ik de functie praeses van de Contact Commissie gekregen. Samen met mijn 7 groepsgenoten zijn wij dit jaar verantwoordelijk voor alle evenementen die te maken hebben met het werven van nieuwe leden voor L.S.V. Minerva. In november en april hebben wij twee fantastische introfeesten georganiseerd, waar jullie misschien ook wel bij zijn geweest. Vanaf april zijn wij vijf dagen per week bezig om alles te organiseren om van de EL CID-week 2016 de gaafste week ooit te maken. Sinds maart zijn wij gaan brainstormen voor een thema voor de EL CID-week. Een lastige klus, maar ik mag op dit moment met trots vertellen dat wij voor het thema Minerva feel the difference hebben gekozen. Als je ervoor kiest om lid te worden van Minerva kies je ervoor om uitdagingen aan te gaan. Minerva heeft jou veel verschillende dingen te bieden. Wonen in een studentenhuis, vriendschappen voor het leven sluiten, je aansluiten bij een van onze subverenigingen of het organiseren van de verschillende evenementen in een subcommissie, bij Minerva kan je je zelf op veel verschillende vlakken ontwikkelen. Minerva zal het verschil maken in jouw studententijd!

Wij hebben er in ieder geval veel zin in en hopelijk tot de El Cid!

 


 

 De Minervaring van reünist Matthijs Erdman

Oomerdman
Leiden was voor mij een nieuwe wereld na een betrekkelijk beschermde jeugd in Wassenaar. Gedurende een paar jaar was Leiden, Minerva en het studentenhuis waarin ik woonde mijn wereld waar ik helemaal in opging. Terugkijkend vraag ik me nu af waarom ik de vereniging toen zo belangrijk vond? Misschien om een combinatie van redenen. De geborgen gezelligheid van je club en je huis. Samen studeren, samen naar de sociëteit.
Ik heb een leuke tijd gehad. Goede vrienden gemaakt, waar ik veel van geleerd heb en die ik nog steeds zie. Je leert wat extra sociale vaardigheden en je kunt je vrij gemakkelijk handhaven in gezelschap. Daarnaast heb ik mijzelf beter leren kennen. Twee studies, rechten en kunstgeschiedenis gedaan. Ik kijk met plezier terug op mijn studententijd. Misschien had ik wat meer moeten reizen en alles op een bepaalde manier minder serieus moeten nemen. Maar ach, zo gaat dat nu eenmaal. Ik weet niet of Minerva specifiek nou zoveel voor mij betekend heeft. Het was het geheel. Je vrienden, je studie, je huis en de sociëteit die altijd open was en waar je elkaar steeds weer trof. Het was een fase in een proces van zelfstandig worden, van volwassenwording. Na mijn studie heb ik lang bij Christie’s in Amsterdam en Londen gewerkt. Nu heb ik een eigen bedrijf als kunstadviseur en private dealer in Moderne en Hedendaagse kunst. Ik reis de gehele wereld af voor mijn werk, maar Leiden voelt altijd als thuiskomen.

De Minervaring van een jonge reüniste: Marit de Vos – (Geneeskunde, 2007)
 Foto Marit
Voor mij is mijn “Leidse tijd” nog maar 3.5 jaar geleden. Maar het bijzondere aan Minerva is juist dat het helemaal niet uitmaakt of je 30 maanden of 30 jaar weg bent: het blijft een fantastische tijd om op terug te kijken. Bijzondere jaren waarin je ontzettend veel plezier maakt, maar ook heel veel leert en bereikt. Dit is te merken op de jaarlijkse reünistenavonden, waar honderden mannen en vrouwen terugkomen op hun oude Sociëteit. In mijn vierde jaar heb ik deze mogen organiseren en zag ik hoe reünisten van tussen de 30 en 90 jaar oud met hun vrienden en oude bekenden die mooie tijd herbeleefden. Op die avonden waant iedereen zich weer even 20 jaar oud en worden de mooiste verhalen verteld en grappen uitgehaald. Wat deze avonden vooral aantonen, is dat Minerva in al die generaties in essentie altijd hetzelfde is geweest: een plek om geweldige tijden te beleven.Je moet niet bij Minerva om vrienden te maken, dat kun je natuurlijk zelf ook wel. Voor een leuke avond, kun je natuurlijk ook naar een café op de hoek. Studeren in de bibliotheek kun je ook met studiegenoten. Maar je moet wél bij Minerva als jij ook een Leidse tijd wilt beleven waar je je hele leven met veel plezier en voldoening op zult terugkijken. Een studententijd waar je de komende 70 jaar nog met sprankelende ogen over zult vertellen!